Welke producten kan ik best verkopen op amazon of bol.com?

Welk soort producten zijn meest geschikt om op marktplaatsen te verkopen?
14 juni 2020 door
Welke producten kan ik best verkopen op amazon of bol.com?
steven - Upgraders

Niet alle producten zijn op dit moment geschikt om te verkopen op bol.com en amazon. Producten van enkele euro’s of met lage marges zijn niet langer winstgevend wanneer je de verzendkosten, verkoopkosten en service-kosten er vanaf moet trekken.

Welk soort producten zijn meest geschikt om op marktplaatsen te verkopen? We geven hieronder een aantal criteria mee:

  • klein, niet te zwaar en makkelijk te verzenden producten houden de logistieke kost laag. Doorgaans zijn zwaardere producten heel wat duurder om te verzenden dan lichtere producten. Ook de afmetingen blijven best binnen de afmetingen van standaardpakketten zoals bol.com en amazon die oplijsten. Via deze link krijg je bijv. inzicht hoe groot een pakket mag zijn bij bpost om van het standaard verzend tarief te kunnen genieten. Zo is een bezem of staanlamp duur om op te sturen. Is je product toch groot en zwaar, dan kan het wel rendabel zijn om het te verkopen, op voorwaarde dat de marge de logistieke kosten haalbaar maken. Verder best ook opletten voor het versturen van ‘gevaarlijke’ producten, zoals bijv chemische producten, want wat als die gaan lekken?

  • Verkoopsprijs: de verkoopprijs ligt idealiter boven 20 euro. Producten met een prijs minder dan 15 euro houden meestal geen winst over nadat je alle kosten hebt betaald: verkoopkosten, marketingkosten, productkosten, verzendkosten, opslagkosten. Wanneer je begint te verkopen op amazon of bol.com is het toch de bedoeling dat je geld gaat verdienen. Heeft jouw product doorgaans een prijs minder dan 20 euro, dan kan je kijken of je het eventueel kan bundelen met andere producten of in multipack aanbieden.

  • Vermijd veel variaties die je niet op voorhand kan uitsluiten. Variaties zijn goed want klanten kiezen graag dat wat zij willen. Een tas aanbieden in 5 kleuren is goed: rood, zwart, blauw, groen en geel. Maar teveel keuze leidt tot problemen: heb je 3 soorten rood, dan mag je erop rekenen dat je heel wat meer retouren te verwerken zal hebben. Producten met maten moeten in het aankoopproces heel duidelijk verschillend zijn. Een nachtlamp van 20 cm hoog is duidelijk verschillend van een van 40 cm hoog. De klant kan zelf inschatten welke goed is. Bij sommige producten met maten zoals schoenen en kledij is het heel moeilijk voor de consument om de juiste inschatting te maken welke de juiste keuze is. Dit resulteert erin dat je kosten voor retourneren, shipping en handling explosief gaan stijgen, samen met je werkkapitaal. Dit kan je best niet op online platformen aanbieden.

Wil je meer weten over verkopen op marktplaatsen zoals amazon en bol.com? Wil je goed op weg geholpen worden? Neem dan vrijblijvend contact met Upgraders via ons contactformulier 

Welke producten kan ik best verkopen op amazon of bol.com?
steven - Upgraders 14 juni 2020
Deel deze post
Archiveren